30 Kasım 2005

EMİNÖNÜ ZİYARETİM

Peynir Gemisi'nden Elvan'ın yaptığı önlüğü görünce canım dikiş dikmek istedi doğrusu. Elvan beni accaip gaza getirdi :)
Yemek odamızı değiştirdiğimizden beri eski hiçbir yemek örtüm uymuyor ve ben de misafir ağırlarken çok zorlanıyordum. Bu yüzden de annemle bir Eminönü ziyareti yapıp kumaşlar ve süslerle döndük.

Resimde gördüğünüz kumaşları Mısır Çarşısı'ndaki Çınar'dan aldım. Sonra da doğruca o inanılmaz bordürlerin, kurdelelerin,dantellerin,güpurların ve daha bir sürü harika şeyin satıldığı sokağa daldık.

Gelelim bunları nasıl değerlendireceğime;
Kırmızı kumaşın etrafını dore püskülle çevirip yılbaşı için bir masa örtüsü yapmayı düşünüyorum.
Mavi olanı ise balık yemekleri için aldım, üzerine balıkçı filesi de atıp, tabaklarımı onun üstüne koyacağım.
Yemek takımımın deseni mor menekşe olduğu için lila rengi kumaşı görünce dayanamadım.
Beyaza gelince, klasik bir renk ama her zaman lazım değil mi?...
Bu arada, somon rengi olan kumaş ve güpur annemin. Onun yemek takımında da somon rengi çiçekler var.
Bu akşamdan itibaren dikiş makinamın başında olacağım ve fotoğraftaki kumaşların bitmiş hallerinin resimlerini de sizlerle mutlaka paylaşacağım sevgili arkadaşlar!!....

29 Kasım 2005

UÇTUPAK !!..

Benim anne tarafım Yugoslav göçmeni. Dolayısıyla o tarafın yemekleri evimizde sıkça pişer.

İşte onlardan birisi de UÇTUPAK.

Bizim evde oğlumun favori yiyeceklerinden (genlerinden dolayı herhalde hamur işi olan herşeyi çok seviyor).

Aslında bu hamur topları kızartıldıktan sonra üzerine sarmısaklı yoğurt ve salçalı sos dökülerek yeniyor ancak arasına nutella/şokella sürerek de harika bir kahvaltı yapabiliyorsunuz. Kesinlikle yağ çekmiyor, bundan emin olabilirsiniz.

Tarifine gelince;

  • 1 kahve fincanı süt (türk kahvesi fincanı)
  • 1 yumurta
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu
  • tuz
  • un (unun miktarı göz kararı :( , karışım koyu muhallebi kıvamında olmalı, artık buna göre ayarlayacaksınız un miktarını)

Bu karışımı pürüzsüz kıvamda hazırlayınca, tatlı kaşığı yardımıyla kızgın yağa (fritözde değil) atıp kızartıyorsunuz.

Tatlı kaşığını her seferinde ıslatırsanız yağa daha kolay dökülmesini sağlayabilirsiniz.

Bir de kızgın yağda bir tarafı pişince maşanın ucuyla bir kenarına hafifçe bastırıp çevrilmesini sağlayabilirsiniz.

Hepinize afiyet olsun.

24 Kasım 2005

EKMEK YAPTIM :))


Eveeet... Sibel'in Kahvesi'nde okuyup haberdar olduğum Söke Un'un Çavdar Ekmeği Karışımı'nı dün akşam denedim.

Sonuç; HARİKA!!!...


myspace

Kutuda 2 ekmeklik un ile mayası çıkıyor ve gayet detaylı bir şekilde nasıl hazırlanması gerektiği anlatılıyor.

Ben dediklerine harfiyen uydum ve çıtır çıtır, lezzetli ekmeklerim oldu. Şimdi marketten diğer çeşitlerini de alacağım.

Herkese tavsiye ederim arkadaşlar!!...


23 Kasım 2005

YENGEMİN PATATES KIZARTMASI















Biz ailecek PATATES SEVENLER'deniz!!.....
Hele de kızartmasına bayılırız ama son dönem sağlıklı beslenme modasına kapıldığımız için mümkün mertebe kızartma yapmak istemiyorum....

Bu tarifi yengemden aldım. Dayımla beraber Dalyan/Çeşme'ye yerleştiler (cennet gibi bir yer walla...). Tabi ki yazın onlara uğramadan olmuyor ve neredeyse gün aşırı yengemden bunu yapmasını istiyoruz. Aslında menü de genellikle patatesin yanında bir de Hardallı Tavuk olur ama şu dönem kuş gribi falan tavuk yemeye ara verdiğimiz için tarifini ve de resmini daha sonra veririm ( bir süre sonra her Türk vatandaşı gibi bunları da unuturuz her halde!!....)

Neyse gelelim tarife.....

İstediğiniz miktarda patatesi soyup elma dilimi şeklinde kesiyorsunuz. Yıkayıp suyun içinde bekletiyorsunuz.
Büyükçe bir tavaya az bir miktar zeytinyağı (kızartma yapar gibi çok koymayın , tavanın zeminin biraz yağlanmış olması yeterli) koyuyorsunuz.
Bu arada patatesleri de sudan çıkartıp, kurulamadan tuzlayıp istediğiniz baharatlarla karıştırıyorsunuz. Ben her yurdışına çıktığımda oralarda satılan tavuk baharatlarını alırım bu tarifte de onu kullandım. Burada da artık değişik markaların tavuk baharatları var, ben hiç denemediğim için herhangi bir öneride bulunamıyorum.
Patatesleri tavaya döküp çok kısık ateşte yavaş yavaş, arada tavayı elinizle zıplatıp karışmasını sağlayarak pişiriyorsunuz.
Ben sarmısağı çok sevdiğimden her seferinde için birkaç diş soyulmuş sarmısak da ekliyorum. Yemesi çok keyifli oluyor doğrusu....

Bu tarifi her türlü et ve tavuk yemeğinin yanında kullanbilirsiniz. Çok az zeytinyağı kullanıldığı için yerken de suçluluk duymuyorsunu doğrusu...

Hepinize afiyet olsun!!....

22 Kasım 2005

ÇAM FISTIKLI ELMA REÇELİ


Cafe Moonlight/Aynur hanımın Elma Reçeli tarifini görünce geçen sene bir yerlerden tarifine ulaştığım Çam Fıstıklı Elma Reçeli' mi sizlerle paylaşmak istedim.

Ben sofraya getirdiğim miktara kadar çam fıstığını kavurup içine ekliyorum. Çam fıstıkları yeni eklendiğinde accaip lezzetli, kıtır kıtır ağıza geliyorlar.

Afiyet olsun....

Malzemeler:

1Kg. küp şeklinde doğranmış elma
1 poşet Dr.Oetkar Reçelyap
650 gr toz şeker
1,5 çay bardağı kuru üzüm
1,5 çay kaşığı tarçın
1 çay bardağı kavrulmuş çam fıstık


·Elmaları küp şeklinde doğra, üzerine 3 çay bardağı su dök.
·Ayrı bir kapta 4 yemek kaşığı şekerle reçelyapı karıştır ve bunu meyvelerin üzerine dök. Yüksek ateşte sürekli karıştırarak pişir.
·Tencerenin kenarları kaynamaya başlayınca 2 dk daha kaynatıp kalan şekeri ve kuru üzümleri ekle, karıştırmaya devam et. Kaynamaya başladığında ateşi kıs ve 3 dk daha kaynat.
·Ocaktan al, 5-10 dk. Karıştırarak soğutup, tarçını ekle.
·İyice karıştırıp, cam kavanoza koy, ağzını sıkıca kapatıp ters çevir ve böyle 30 dk.beklet.
·Servis etmeden kavrulmuş çam fıstığı ekle.

18 Kasım 2005

Bizim bir de PRENSES'imiz var!!!....


Dün annemin yaptığı yemeklerin resimlerini çekerken evimizin kızı PRENSES'imizin de resmini çektim.

6 yaşında olan mavişimiz, poz vermeyi pek sevmiyor :(
Ama biz onu çok seviyoruz!!...... Bigoo.ws images for your blog

17 Kasım 2005

ANNEMİN YEMEKLERİ




Canım annem yaklaşık 1 haftadır bizimle. Böyle olunca da yemek yapma işi tamamen ona kalmış durumda.
Bugün bize çok güzel bir çorba yapmış. Kendisi çorba diyor ama tek başına yemek olarak bile yenilebilir. Adına biz "Annemin Çorbası" diyoruz.

Malzemeler:
5 su bardağı et suyu
2 su bardağı yeşil mercimek
1 su bardağı nohut
(Önemli; mercimek ve nohut için verilen ölçü bir gece önceden ıslatılıp, haşlandıktan sonra 1 su bardağı ile ölçülerek verilmiştir!!)
1 su bardağı haşlanmış ve çok ufak doğranmış ıspanak kökü
200 gr.kıyma
2 soğan
1 su bardağı ev yapımı erişte (hazır erişte veya erişte makarna da olabilir)
1 dilim ekmek içi
3 diş sarmısak
3 çorba kaşığı zeytinyağı
2 çorba kaşığı salça
1 çorba kaşığı tereyağ
Tuz, nane, kırmızı biber,karabiber

Yapılışı:
- 1 soğan rendelenir, kıyma ve ekmek içi ile karıştırılır. Tuz ve karabiber eklenir.
- Nohut büyüklüğünde yuvarlaklar yapılır ve kızgın yağda kızartılır.
- Diğer soğan ve sarmısaklar çok ince doğranır (biz robottan geçirdik), derin bir tencereye zeytinyağı eklenir ve soğanlar pembeleşinceye kadar kavrulur.
- Salça ilave edilir ve biraz daha kavrulur.
- Et suyu ilave edilir.
- Arkasından haşlanmış olan nohut, mercimek ve ıspanak kökleri eklenir.
- Tuz ve karabiberi ilave edilip, malzeme pişinceye kadar kaynatılır.
- Arkasından erişte ilave edilir.
- Erişte yumuşayınca köfteler ilave edilir.
- Bir taşım kaynatılır ve altı kapatılır.
- Küçük bir tavada tereyağı, nane ve toz kırmızı biber kızdırılır ve servisten önce çorbanın üstüne dökülür.

Afiyet olsun.....

Bu arada annemin 2 notu var;
1- Nohutlar haşlandıktan sonra mutlaka kabukları soyulmalı.
2- Ev eriştesi tercih edilmeli.

16 Kasım 2005

MERHABA

Ramazan'da ne pişireyim derken keşfettiğim ve sonrasında da müdavimi olduğum Bizim Pastane, Sibel'in Kahvesi ve Tarçın'ın Mutfağı sayesinde tanıştıgım blogger.com'dan ben de bir yer açtım kendime!!....

Resim olarak ne koyacağımı bilemedim önceleri ama sonunda yakışıklı oğlum Bartu'da karar kıldım...

Herkese MERHABA......