20 Mart 2006

SAFRANLI KEK

Bu haftasonu evdekilere birşeyler yapayım derken Dr.Oetker'ın tariflerinden birini denemeye karar verdim.

Safranı daha önce tatlıda hiç kullanmamıştım, annem de biraz kuşkuyla yaklaştı ama herşeyin bir ilki vardır değil mi?...

Şimdi , malzemeleri size yazmadan önce belirtmek istediğim birkaç nokta var.

* Kek malzemelerinin orjinalinden bir değişiklik yapmadım. Eğer ilk deneyeceğim bir tarifse malzemeleri değiştirmeyi sevmiyorum ben.

* Malzemelerde bir değişiklik yapmadım ama ekleme yaptım:)) Evde daha önce yaptığım portakal şekerlemesi vardı, içine biraz ondan kattım.

* Üstünün glazürü için tarifteki pudra şekeri gözüme fazla gözüktüğü için ve de elimde ancak 1 bardak bulunduğu için bu ölçüyle yaptım. Tarifteki 3 çorba kaşığı su az geldi, ben biraz daha eklemek zorunda kaldım. Ama şunu söyleyebilirim ki bu miktarla bile üstü çok tatlı tatlı oldu. Aslında glazürsüz bence daha güzel!!...


125 gr. margarin
1 su bardağı toz şeker
3 yumurta
1/2 çay bardağı süt
2 su bardağı elenmiş un
1 pk. kabartma tozu
1 pk. vanilya
1 çay kaşığı safran
- Fırınınızı 170 derecede ısıtın.
- Yumuşak margarini 5 dk. mikserle çırpın.
- İçine 3 yumurta sarısı, toz şeker, vanilya, süt, un, kabartma tozu, ve safranı tek tek ekleyip her birini 1/2 dk. çırpın.
- Ayrı bir kapta 3 yumurta beyazını kar haline gelinceye kadar 3 dk. çırp ve bunu tahta kaşıkla diğer malzemenin içine karıştır. Ben çırpmadan önce 1 çimdik tuz ekledim ki yumurta kokusunu alsın...
- Yağlanmış kek kalıbında pişir.
- Soğuyunca üzerine glazürünü dökün.
* 1,5 su bardağı pudra şekeri, 3 yemek kaşığı sıcak su ve 1 çay kaşığı safranla karıştırılacak. Ama yukarıda da dediğim gibi glazürdeki şeker bana fazla geldi...
Afiyet olsun!!....

11 yorum:

kedi dedi ki...

DİKKAT!!!!!!!!!!!!
ÇOK ÖNEMLİ!!!!!!!!!!!!!!!!
LÜTFEN OKUYUN!!!!!!!!!!!!!!

Damlacım,TAURUS(cem)beni yorumuyla,blogundaki yazısıylada herkesi çocuklarımızın fotoğraflarını koyma konusunda ciddi biçimde uyarıyor.
Sanal ortamdaki hayvanların,adi,pis ve aşağılık emellerine fotolarıyla bile alet olmasını istemediğim için kızlarımın resimlerini hemen sildim.
Seni ve sizleri de uyarmak istedim.

DAMLA dedi ki...

Teşekkürler Biyonik,
sabah radyoda dinlediğim bazı gazete başlıklarından sonra ben de tedirgin olmuştum. Senin uyarınla da heme tüm fotoları sildim...

pinomino dedi ki...

anne olmak yazısını okuduktan sonra yaşadığım vicdan azaplarının çoğu gitti:) en azından çocuklarıma ileride nasıl büyüdüklerine dair kocaman bir çizim arşivi bırakabileceğim:))
sevgilerle, pino

Age35 dedi ki...

Acil denenenecekler listesine aldım=) Eline sağlık...

crystalsdreams dedi ki...

ahh sayfa açılır açılmazz o nası resimm:)bu ara bi age bi sen,diyeti bıraktırıceksiniz bana damlacım yaa:)

ZeYNeP dedi ki...

Bende safrani hic tatlimsi lezzetlerde denememistim, cok ilginc geldi, cogunlukla pilavda kullandigim icin.
Eline saglik, deneyip bizlerle paylastigin icinde tesekkur ederim.
Zeynep

DAMLA dedi ki...

Pino'cum,
ne güzel yazmışsın, senin çizimlerin onlara ne büyük hatıra olacak!!...
Age'cim,
inşallah beğenirsin :)
Crystal,
walla kötü bi niyetim yoktu!!...
Zeynep'cim,
ben de aynen senin gibi düşünüyordum ama lezzeti ve aroması çok hoş oldu.

mom dedi ki...

ilk actigimda cicek gibi gozuktu gozume sari sari:) ama cok lezzetli ve degisik duruyo denemek lazim..

DAMLA dedi ki...

Banucum,
safran sarı renkli ve genelde tuzlularda (mesela pilav) kullanılan bir baharat. İngilizcesi SAFFRON.
İpekcim, ben de ilk kez denedim, aslında rengi nasıl olacak diye merak etmiştim ama tadı da gayet hoş oldu. Yorum bırakmadaki sorunun neden kaynaklandığını bilemiyorum, bir araştırıyım bakıyım!!..
Sevgili mom, sen diyince farkettim gerçekten ilk bakışta çiçek gibi duruyormuş:))

Binnur A. Ö. dedi ki...

Sevgili Damla,
demek sen de terazisin ve de tipik, eyvahlar olsun ben de öyle :)
Safran'a gelince, geleneksel mutfağımızda, bildiğim kadarı ile sfran öncelikli olarak tatlıda kullanılıyor. Zerde, meşhur tatlımız hani, sarılığını safrandan alır ve galiba farsça da zerd, sarı demekmiş....
Ben okuduklarımın yalancısıyım
Sevgiler

Seni de bize beklerim :)
ekmekkokusu.blogspot.com

DAMLA dedi ki...

Sevgili Binur,
hoşgeldin:))
Ben bugüne kadar hep tuzlularda denediğim için safranı bir kek de kullanmak iyi bir deneyim oldu benim için...
Ben seni ziyaret ediyorm ama!!...