03 Nisan 2006

KEKİKLİ BİBERLİ FIRIN HAMSİ



Daha önceki yazılarımda bahsetmiştim, anne tarafım Boşnak benim... Bosna Hersek'den göç ettikten sonra Ayvalık'a yerleşmişler. Bir süre sonra da Ankara'ya gelmişler, ama dede tarafım hala Ayvalık'ta yaşıyor. Yani hem Ege hem de İç Anadolu mutfağı alıştığım tadlar arasında.

Babam ise Malatyalı... Halalarım ve annemin becerikli elleri sayesinde Malatya mutfağının lezzetleri de evimizde pişirilir....

Babam asker olduğu için yurt içinde ve yurt dışında değişik yerlerde yaşadık. Mutfağa meraklı annem sayesinde de hep damak tadımıza uygun lezzetleri keşfettik.

Annemler son 16 yıldır Samsun'da yaşıyor (babam üniversitede öğretim görevlisi), hani oralı oldular neredeyse... Hal böyle olunca Karadeniz mutfağını keşfetmek de farz oldu tabii!!...

Yani anlayacağınız bizim mutfağımızda her türlü yemek pişer ve zevkle de yenir.

Bu kadar yer gezmek ve yaşamak mutfak kültürü dışında farklı avantajlar da sağlamıyor değil hani. Mesela eve gelen her usta ile bir şekilde hemşehri çıkabiliyoruz :))

Neyse , laf nerden nereye geldi...

Ben size 4-5 sene önce Samsun'daki balıkçılardan öğrendiğim bir tarifi anlatmak istiyordum.

Kekik ve balık!!...

Size de garip gelebilir. Sonuçta kekik, etle birlikte kullanmaya alıştığımız bir baharat ama hamsiyle beraber de muhteşem bir ikili oluyorlar.

Tarif çok basit;

hamsiler ayıklanır ve yıkanır, sonra zeytinyağı ile beraber tuz, kekik ve kırmızı pul biberle harmanlanarak fırın tepsisine düzgün bir şekilde yayılır ve fırında altı üstü bir güzel pişirilir.

Gerçi bu sene palamutlar yüzünden hamsiyi çok yiyemedik ama, bu basit ve lezzetli tarifi balıkseverlere mutlaka öneririm :))

7 yorum:

Lacivert dedi ki...

Merhaba, öncelikle balıklar konusundaki uyarı için çok teşekkürler. Bartu çok üzülmüş olmalı.
Bu hamsiler muhteşem görünüyor akşama mutlaka bunu denemek istiyorum.
Sevgiler
Not: Bu arada mutlaka bu akşam siteni okuyacağım

Age35 dedi ki...

Bende bende asker kızıyım...Paylaşmışmıydık daha önce bunu???

DeLi KeDi dedi ki...

Oy oyy oyyyy!
Zaten balık hastasıyız biz kocamla.Bunu kessin denicez:)

ibeking dedi ki...

çok da basitmiş..peki buğulama gibi yapsak da olur mu acaba ocağın üstünde??

DAMLA dedi ki...

Sevgili Lacivert,
hoşgeldin, sefalar getirdin... Hep uğra olur mu?...

Age35,
asker kızları grubu mu kursak ne :))

Biyonikim,
bak dene çok beğeneceksin eminim!!..

İbeking'cim,
fırında pişince biraz çıtır da oluyor ama buğulama da fena fikir değil hani...

Mutfakta Zen dedi ki...

anlasilan sizin mutfaga girmek gerekiyor damla'cigim. kimbilir ne çesitlilik vardir. gezenti olmanin yararlari!
(bana biraktigin nota yanit yazmistim ama burada da yazayim, malatya pazarindaki kuru ithal meyvelerin kilosu kaçaydi?)
tijen

DAMLA dedi ki...

Tijencim,
ne yalan söyleyeyim fiyatlarını sormak aklıma gelmedi. Ama hepsinin tadına baktım walla, sonra incir ve kırmızı üzüm kurusu alıp geldim. (Onların da fiyatını sormadım bak!!!).
Ama söz bir sonraki gidişimde tek tek not ederim (bu aralar neredeyse 15 günde bir gitmeye başladım nasılsa...).