01 Aralık 2005

SULU PİTA

Bu da bir Boşnak yemeği....

Bu yemeğin orjinali (anneannem ve annemin yaptığı şekli) elde açılan yufka ile yapılıyor ama üçüncü nesil olan bizler (ben ve kuzenlerim) bunun pratik tarifini , yani hazır yufka ile olanını yapıyoruz.

Hazır yufka ile yapıldığı için yapılışı gayet kolay ve de son derece leziz bir börek, herkese kesinlikle tavsiye ediyorum.

Haa, bu arada pişerken o kadar muhteşem kokuyor ki, evdekiler böreği bir tabağa koyup şık bir resmini çekmeme izin vermediler. Fırından çıktığı gibi resmini çektim, dumanı daha üstünde tütüyordu.

Malzemeler:
4 yufka
1 büyük kuru soğan
3 büyük patates
250 gr.kıyma
10 kepçe kaynar et suyu
3 çorba kaşığı margarin (et suyunun içine konulacak)
8 çorba kaşığı zeytinyağ
tuz, karabiber

Yapılışı:

  • Öncelikle fırınınızı 200 dereceye ayarlıyorsunuz.
  • Patatesleri yemeklik soğan doğrar gibi keseceksiniz.
  • Soğanları biraz daha ince doğrayacaksınız.
  • Patates, soğan, kıyma, tuz ve karabiberi bir kapta kariştıracaksınız. Tüm malzeme çiğ olarak böreğin içine konulacak. Bu içi 4 yufkaya koyacağımız için 4'e ayırırsanız hepsinin içine eşit malzeme koymuş olursunuz.
  • Yufkaların birini yayıp karşı iki kenarını 10 cm. (geniş kısmı) kadar üste katlayacasınız. Üzerine 2 çorba kaşığı zeytinyağını süreceksiniz. Sonra da iç malzemeyi ceviz büyüklüğünde parçalar halinde yufkanın üstüne dağıtacaksınız.

  • Daha önce kıvırdığınız kenarları 2 parmak tekrar kıvırıp iki ucu biraraya getirecek şekilde hafifçe büzeceksiniz. Yufkanın büzdükten sonraki eni yaklaşık 10-12 cm olacak.


(Annemin notu; yufkanın ortasındaki büzülmenin eşit olmasını sağlamanız gerekiyor!!...)

  • Yağladığınız tepsi boyu kadar kesip, tepsiye yerleştiriyorsunuz. İki parçanın üst üste gelmemesi gerekiyor, çok da sıkışık olmamalı.
  • Kızgın fırına atıp, altını üstünü bir güzel kızartıyorsunuz. (Rahmetli anneannem, "sulu pitayı öyle pişireceksiniz ki böreğin bir ucundan tuttuğunuzda böreği bütün olarak kaldırabilmelisiniz" derdi...)
  • Fırından çıkardıktan sonra üzerine kaynar et suyunu eşit olarak döküyorsunuz.
  • Sonra tekrar fırına verip tüm et suyunun börek tarafından çekilmesini sağlıyorsunuz.

Hepinize afiyet olsun, yorumlarınızı bekliyorum arkadaşlar!.....

8 yorum:

serap dedi ki...

Annenin ellerine saglik.Kokusu burnuma geldi gibi.Yanindada tursu ne güzel gider beee...Serap

yemekvebiz dedi ki...

Merhaba
Hazir yufka yok burada, normal sekilde hamur acmak istesek hamurun icindeki malzeleri belirtmeniz mumkun mu? Cunku ben
kendim hamur acabiliyorum, ama
bu boregin hamurunun digerlerinden
farki varmi ogrenmek istedim.
Elinize saglik.
Zeynep

DAMLA dedi ki...

Merhaba Zeynep,
Açıkçası ben hiç hamur açarak bu böreği yapmadığım için hemen anneme sordum. Un, tuz ve su.... Açacağınız büyüklüğe göre pazı sayısı değişir tabii... Bir de ince açmak gerekiyormuş ve açtıktan sonra biraz kurumalıymış. Hazır yufka gibi olmalı yani...
Kolay gelsin!...

Adsız dedi ki...

merhaba,
boregi denedim hazir yufka ile. tek sorun et suyundan olsa gerek? yumusak olmasi idi. Acaba nasil olmali?

DAMLA dedi ki...

MERHABA...
DOĞRU SÖYLÜYORSUNUZ, BÖREK YUMUŞAK OLMALI, ETSUYU NEDENİYLE.... YUGOSLAVYA'DA BU BÖREĞİ KAŞIKLA YERLERMİŞ.

yemekvebiz dedi ki...

Ellerinize saglık cok hos. Rahmetli babamda Yugoslav göçmeniydi. Denemem gerekli bu böregi , oldukca lezzetli gorunuyor.

Sevgilerimle
Figen

yemekvebiz dedi ki...

Merhaba,
Rahmetli babamda Yugoslav göçmeniydi. bende bu tarifi yapmalıyım cok begendim. Ellerinize saglık,

Figen

DAMLA dedi ki...

Sevgili "yemekvebiz", denemenizi öneririm, çok lezzetli bir börek :)