07 Ekim 2006

KÖY YUFKASI YAPTIM :)



Cuma günü İstanbul'da okullar tatildi.
Sabahleyin oğluma kahvaltıda değişik birşeyler hazırlamak istediğimde Sofra dergisinde daha önce gördüğüm bu tarifi denemek aklıma geldi.

Çooook eskiden halamlar Malatya'dan bize bu yufkaya benzer yufkalar gönderirdi. Takır takır sert olan yufkaları yemek istediğimizde önceden hafifçe ıslatır ve kuru bir beze sarıp bir süre bekletirdik.

Ankara'da da bazı fırınlarda satılan yufka ekmekler vardı. Kahvaltıda arasına haşlanmış yumurta, beyaz peynir (hele bir de rendelenmiş olup maydanoz ve pul bibeler karıştırılmış olursa daha da muhteşem olur) ile dürüm gibi yapar yerdim.

Ne yazık ki bu yufka ekmeği İstanbul'da bulamıyorum ama sağ olsun kayınvaldem ne zaman gelse bolca getirir. Çabuk bozulduğu için fazlasını derindondurucuda saklarım.

Nerden nereye geldim!!...

Bu köy yufkası da çok başarılı bir tarif. Ben yarım ölçü yaptım, yaklaşık 8 tane çıktı.

Malzemeler:
3 su bardağı un
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı tozşeker
1,5 su bardağı ılık su
Yapılışı:
Un, tuz ve tozşekeri derin bir kapta karıştırarak ortasını havuz şeklinde açın.
Ilık suyu ilave ederek yoğurun.
Üzerini tülbentle örterek 1/2 saat dinlendirin.
Daha sonra hamuru 15-16 eşit parçaya bölüp, elinizle yuvarlayın.
Un serptiğiniz düz bir zeminde çok incecik yufkalar şeklinde açın.
Teflo tavada ya da sac üzerinde her iki tarafını da pişirin.
Pişirdikten sonra kurumaması için üst üste koyun ve bezle örterek saklayın.
Ben sıcakken üzerlerine hafif tereyağı da sürdüm , çok lezzetli oldu...
Hepinize afiyet olsun :)

9 yorum:

Adsız dedi ki...

Damlacigim ellerinie saglik.Iftara iki saat kala yazini okuyunca ,birden canim köy yufkasi cekti yaw!!!ne güzelde burnuma koktular.Yanindada 5 bardak cay!
yemede yaninda yat.....demiyecegim yatma da ye....

DAMLA dedi ki...

Serapcım,
pişerken de çok güzelkokuyorlardı :)

Adsız dedi ki...

Damla yufkalar gerçektende çok güzel görünüyor ellerine sağlık seni linklerime ekledim sende beni eklersen sevinirim. Ebru

munevver dedi ki...
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
DAMLA dedi ki...

Sevgili Ebru,
en kısa sürede linklerime ekleyeceğim:)

munevver dedi ki...

Damlacığım,yanlışlıkla ben sildim Üstteki yorumu.Bu kuru yufkalardan annem sahurda peynirli börek yapardı.Onları hatırladım şimdi.Ellerine sağlık.
nanevelimon.

DAMLA dedi ki...

O zaman senden bu tarifi bekliyoruz sevgili Münevver :))

Gün dedi ki...

Annem Malatyalı babam Elazığlı, her iki şehirde de çok yapılır, çocukluğumu hatırladım sayende...

DAMLA dedi ki...

Hemşehriymişiz Gün'üm :) Ben de çocukken bunlara bayılırdım...