06 Kasım 2007

BİZ BU BALIĞI ÇOK SEVDİK...

Tarifi nereden almıştım hatırlamıyorum ama ne zamandır denemek istiyordum. Dün akşam nihayet fırsat buldum.


Öncelikle belirtmek istediğim birkaç nokta var;


1- orjinal tarif mezgitle yapılmıştı ama ben lüfer kullandım.

2- fileto olması oğlumun yemesini daha kolaylaştırdığı için çok hoşuna gitti, bu hafta içinde tekrar yapmamı istedi!... Yani çocuklar için ideal bir balık yemeği.


MEZGİT CRUMBLE (3 Kişilik)


3 mezgit/lüfer (fileto yapılmış) + zeytinyağı

1/2 çay bardağı un

1,5 çay bardağı galeta unu

1 çay bardağı iri çekilmiş ceviz

2-3 diş ezilmiş sarmısak

4-5 dal ince kıyılmış maydanoz

1 çay kaşığı hardal

2 çorba kaşığı zeytinyağ

tuz, karabiber


Yapılışı:

1-Balıkların her iki tarafını tuzlayıp, zeytinyağı ile yağlayalım.

2-Diğer tüm malzemeleri iyice karıştıralım.

3-Bu karışım ile balıkları iyice harmanlayıp yağlanmış tepsiye derisi alta gelecek şekilde dizelim.

4-Önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirelim.





22 yorum:

reality dedi ki...

Güzel bir balık tarifi.Ellerinize
sağlık.

Adsız dedi ki...

Ellerinize sağlık,kış aylarında
bizimde soframızdan eksik olmaz.
Eşim,Karadenizli olduğundan balık
yapımı ona aittir.Sevgiyle kalın,
Güler Atabek

tata dedi ki...

Sahi ceviz yakisiyr mu baliga? Bizde de balik cok tüketilir, fakat hep klasik izgara sekilleri.
Sevgiler

Adsız dedi ki...

Lüfer balığı kiremitte cok severim.
Ancak sizin tarifinizde çok güzel,
ellerinize sağlık.Sevgiler,Özlem Su

Adsız dedi ki...

merhaba damla,

fileto lüferde kılçık olmadığı için
çocuklar için ideal..büyük balığa
bende biraz şarap katarım.hiç denedinizmi?

sevgiler,deniz bahriyeli

DAMLA dedi ki...

Reality,
Teşekkürler :)

DAMLA dedi ki...

Sevgili Güler,
kekikli hamsiyi denediniz mi hiç?...

DAMLA dedi ki...

Canım Tatam...
ceviz tadı muhteşemdi, mutlaka denemelisin. Hem yamamışım ama sanki pişerken diğerlerine oranla pek de kokmadı!...

DAMLA dedi ki...

Sevgili Özlem,
kiremitte tarifi bilmiyordum. Bizimle paylaşır mısın?

DAMLA dedi ki...

Sevgili Deniz,
şarabı da mutlaka deneyeceğim...

Adsız dedi ki...

Sevgili Damla,eskiden olduğu gibi
yine güzel bir tarif..Üstelik en
sevdiklerimden 'balık' ..Özlemiştim
mutfağınızın kokusunu..Sevgiyle,
Pınar Tugsavul

bir dilim bir tutam dedi ki...

Ohhhhhhh balik olacak birde üzeri kitir kitir olacak!.O balik yenmez mi?Her lokmada gözünü kapat ve tadina var.Hmmmmmm....Eline saglik.

DAMLA dedi ki...

Sevgili Pınar,
ben de senin gibi dostlarımın bana uğramasını özlemişim :))

DAMLA dedi ki...

Serap,
mutlaka dene çok lezzetli oldu walla...

Adsız dedi ki...

Damla Hanım,

Sizi hamarat kuzen Serap'ın sayfa-
larından tanıdım.Çokta memnun oldum
Sizde onun gibi çok hoş ve alımlı
bir bayansınız.Yemeklerinizin de
çok lezzetli olacağından eminim.

Sevgi ve Sağlıkla kalın,

Neşe Kutlutan

DAMLA dedi ki...

Sevgili Neşe,
Serap bizim ailenin en beceriklisidir. Beni 3 katlar walla...
Uğramana sevindim, inşallah bundan sonra yaptıklarımı da beğenirsin :))

Adsız dedi ki...

Offf yaa,öğlen öğlen nasılda canım balık çekti,akşama hemen yapayım
bari.Paylaşımınız için teşekkürler.
Sımsıcak Sevgiler,Güler Anat

DAMLA dedi ki...

Sevgili Güler,
inşallah beğenirsiniz :)

Adsız dedi ki...

Sevgili Damla,biz kiremitte lüferi
dışarda eşimin arkadaşının lokalinde yeriz,tarifini bilmiyorum
ancak sevdiğim ''ÇİN USULÜ''diyet
tarifini aşagıda veriyorum.Özlem Su
--------------------
-(4)kişilik/1 kg.alabalık (pulları
kazınıp,içi temizlenmiş,ancak kafa
ve kuyruğu üstünde)
-(1)yemek kaşığı ayçiçek yağı.
- Tuz ve karabiber
- (1)demet taze soğan(2.5 cm.boyunda kesilip,uzunlamasına ikiye bölünmüş_
-(1)küçük parça taze kök zencefil
veya kuru.
-(1)küçük yeşil biber,dilimlenmiş
100 gr.mantar,çok ince dilimlenmiş.
-(2)yemek kaşığı soya sosu
-(2)yemek kaşığı beyaz şarap
(taze sogan süslemek için/ayçiçek
yağı yağlamak için)

1)Fırını 180C'ye ısıtın.Alümünyum
folya yağlayın.
2)Balığı kurulayıp içini dışını tuz
ve biberleyin.Folyonun üstüne koyun
3)Bir tavada yağı ısıtın.Taze soğanı,zençefili,yeşil biberi ve
mantarı ekleyip,sık sık karıştıra-
rak 1 dk.pişirin.Soya sosunu ve beyaz şarabı ekleyip,bir iki dk.karıştırarak 1.dk.daha pişirin.
4)Karışımı balığğın üstüne döküp
folyonun kenarlarını kapatın.
5)Fırında 45.dk.pişirin.
6)Balığı dikkatlice bir serviz tabağına alın.Taze soğan ve mantarlarla süsleyip,sosunu üstüne döktükten sonra servis yapın.

Alabalık yerine,SAZAN-KEFAL olabilir.
(alternatif olarak,balığı bir tabağa alın ve folyada kalan pişme
suyunu küçük bir tencereye dökün,3
yemek kaşığı taze portakal suyu, 1
yemek kaşığı domates salçası ekleyip bir taşım kaynatın.Bu sosu
balığın üstüne dökün ve servis..)

Afiyet olsun:)

_

Adsız dedi ki...

Merhaba Damla Hanım;balık,kışın
bizimde soframızdan hiç eksik olmaz.Sağlık açısından da mükemmel
olduğuna inanıyorum.Ellerinize ve
emeğinize sağlık.Nil Gürgen

DAMLA dedi ki...

Tarifin için çok teşekkürler sevgili Özlem,
Alabalık hiç yapmamıştım, ama mutlaka deneyeceğim.

DAMLA dedi ki...

Sevgili Nil,
dediğin gibi balık çok faydalı.
Ben de en azından haftada 1 kere evde pişirmeye çalışıyorum.