Dediğim gibi ben bu tarifi annemden öğrendim. Annelerden öğrenilen tarifler de bilirsiniz ki genelde "göz kararı" olur. Bu da öyle bir tarif ama ben bu sefer yaparken malzemeleri ölçerek kullandım.
Önce 3 tane patlıcanı tamamen soydum ve yaklaşık 3 parmak kalınlığında keserek rengi hafif sararıncaya kadar kızarttım ve kağıt havlu üzerinde bir kenara koydum.
Sonra 1 adet soğanı piyazlık doğrayıp biraz zeytinyağı koyduğum tencerede kavurdum. Soğanlar hafif şeffaflaşmaya başlayınca 3-4 diş sarmısağı küçük küçük doğrayıp soğanların yanına ekledim.
Yemeği bol kırmızı renkli sevip, kışın domates tüketmeyi sevmediğim için yazdan domates rendeleri hazırlayıp kavonozlara dolduruyorum ben. Bu yemekte de 8 kaşık domates rendesi kullandım ve sarımsakla soğanın yanına domatesleri de ekleyiverdim. Dedim ya yemekte kırmızı rengi severim diye, 1 yemek kaşığı salça da ekleyince kırmızının tonu tam istediğim gibi oldu.
Bu dörtlüyü biraz kavurunca içine 3 kesme şeker ve 4 yemek kaşığı üzüm sirkesi ekleyip altını iyice kıstım. Haaa.... bu esnada tadına bakmayı da unutmayın ki tuzunu istediğiniz gibi ayarlayabilin!...
Kısık ateşte yaklaşık 15 dk kaynattım. Çok sulu olmaması lazım, ben yaklaşık 4-5 yemek kaşığı su ekledim.
Sonra kızarmış patlıcanları da bu karışımın olduğu tencereye koydum. İyice kısık ateşte ara sıra suyuna da bakarak patlıcanlar yumuşayıncaya kadar ağzı kapalı olarak pişirdim.
Pişerken hiç karıştırmadım ama arada bir domatesli sosu kaşıkla patlıcanların üzerinde gezdirdim ki lezzet her yere eşit şekilde dağılsın.
Ağzı kapalı soğutup, ılınınca servis tabağına aldım ve maydanozla süsledim.
Hepinize afiyet olsun :)
22 yorum:
Merhabalar
Değişik bir tarifle buluştuk sayenizde. Elinize sağlık. Sevgiler...
Damlam ellerinie saglik.Bu yemegi bende annenden ögrendim.Canim halam iyiki varsin!Seni cok seviyorum.
Çok değişik bir zeytinyağlı yemeği.
Patlıcanlısı da , güzel bir meze
tabağı için ideal gözüküyor.
Ellerinize sağlık.
Sevgiler
Tülay Yılmaz
Ahh Damlam ellerinden yaptıklarını yemesem,dünya gözüyle görmesem gözüm açık gidecek olanlardan birisin sen :)
Cok nefis görünüyor.Ben o kadar patlican hayrani degilim ama böyle güzel hazirlanirsa,lezzeti patlicandan daha ön plana cikiyor :),o zaman harika olur,kimsede kolay kolay retetmez.ellerine salgik canim.
Sevgili Aysel,
eminim tariflerle uğraşmaktan çok yoğunsundur.
Kolay gelsin:)
Sevgiler
Serap'cım,
senin sarma da müthiş görünüyor:)
Öptüm...
Merhaba Tülay,
benim çok severek yediğim bir yemek. Dediğin gibi güzel bir meze ayrıca:)
Sevgiler...
Biyocum,
sen yeterki iste canım...
Buralara gelemezsen ben sana yapıp gönderirim walla...
Uğradığın için teşekkürler Yaren'cim:)
Evet evet pek güzel olur ama tarlada yetişmiş yaz patlıcanıyla. Bu mevsim patlıcanlı yemek yemeyen biri var karşında (kurutulmuşunu yerim tabii)...
Mmmmm ne kadar lezzetli görünüyor. Patlıcanlı herşeyi çok severim ama bu yemeğin yeri ayrıdır. Ellerine sağlık.
En Tatlı Hediyelere katılımını da bekliyorum mutlaka.
Sevgiler kocaman...
Sevgili Damla,
Zeytinyağlı bütün yemekleri sever
biri olarak bu güzel tarifini de
yapılacaklar listesine aldım.
İyi hafta sonları diler,yakışıklı
Bartı'nın gıdığından öperim:)
Naciye Özkasım
Damla'cigim, elmali kekin de, patlicanin da harika olmus. Patlicani seven biri olarak not ettim, artik yazin taze domatesle denerim.
Sevgiler
Çok güzel olmuş Damla Hanım,
Sevgiler
Tijen'cim,
ben de meyve ve sebzeyi mevsiminde tüketenlerdenim. Bu patlıcanlar yazın kızartılıp dondurucuya kaldırılmış olanlar:)
Burçin'cim,
inşallah senin etkinliğine de katılacağım. Ne yapacağıma karar verdim de inşallah tarihine kadar yapıp yayınlayabilirim:)
Sevgiler...
Sevgili Naciye,
inşallah beğenirsin:)
PS: Biraz önce yatağına yatırıp Bartu'yu senin için öptüm canım:)
Tatacım,
inşallah beğenirsin:)
Teşekkür ederim Sunny:)
Sevgiler...
selam (etkinlikten geliyorum)patlıcanlı yemeklere bayılırım.çook nefis görünüyor.elinize saglık.sevgilerle..
Hoşgeldin Hünerlieller,
tekrar beklerim,
Sevgiler:)
Yorum Gönder